Nyköping - en bra plats för hundar

Hunden Texas och matte Kristina ger tips på sköna promenader, roliga lekplatser och bra spanställen. Allt för dig på besök med hund.

I Nyköping finns det över 6 000 hundar och en av dem är treåriga Texas. För att vara helt korrekt är hans namn Lillhamras Desired Texas Brownie. Hela han sprudlar av glädje och den smittar lätt av sig. Precis som du blir glad när du sätter tänderna i bakverket Brownie, blir du glad av Texas.

Han bor i Nyköping med sin matte och husse cirka 20 minuters promenadväg från centrum. När vi ses kommer han genast och hälsar, viftar på svansen och verkar säga ”Men hej, vad kul att träffa dig!”

Texas är en Aussie (Australian Shepherd), lekfull, stark och glad. Livet här i Nyköping är toppen tycker han och hans familj. Tillsammans går de ofta långpromenader runt Brandholmen, gärna längs norra strandparkspromenaden vid vattnet och in bland dungarna med lövträd. Brandholmen nås lätt till fots från stadskärnan bara genom att följa vattnet.

- Det är enkelt att vara i Nyköping med hund. Naturen, även med koblajor, finns nära stan och beroende på vilken typ av hund du har kan du välja var ni leker och promenerar, berättar Kristina.

Matte Kristina väljer gärna att gå till friluftsområdet Ekensberg strax utanför stadskärnan. Där är det full fart och fritt spring som gäller. Texas älskar både fysisk och mental träning så där brukar Kristina gömma godis i träden eller i naturen, på så sätt får han både leta och använda huvudet. Kristina berättar att Texas tränar sök vilket är en bruksgren där han ska hitta personer i naturen. Familjen är aktiv i Nyköpings Brukshundklubb vid Anderslunds Koloniområde och där kan Texas träna sök i en sökgrupp tillsammans med andra vilket han verkligen gillar.

-På promenaderna i Brandholmen blänger Texas mest på fåren som betar där sommartid och i Arnö gäller det att inte sätta tassarna i koblajor som kossorna i hagen har lämnat efter sig.

I hamnen finns en rastgård för hundar som Texas har testat. Han är dock en riktig tjejtjusare och har svårt att låta damerna vara i fred, så det är inte helt enkelt att vara där.

Att bada är kul och det finns flera hundbad i närområdet. Texas tar helst ett dopp i sjön vid sommarstället en bit utanför Nyköping. Men så mycket simning har det ännu inte blivit utan mer försök att ”gå på vattnet”.

- Texas leker gärna i vattnet, men är mer som Jesus då han inte riktigt än har kommit på att han kan simma, säger Kristina.

Örstig och Linudden utanför Nyköping är ett naturområde som husse och matte gärna följer med till. Där får hela familjen något de gillar. Lek och träning i skogen under hela året, sand mellan tassar och tår om sommaren och kanske en picknick i gräset.