Stadsvakten - ett museum för alla

Stadsvakten, Nyköpings kulturarvsmuseum, ligger i stadens äldsta bevarade industribyggnad. Om husets väggar längs Folkungavägen kunde tala, skulle det berätta om nästan 300 år av mekanisk tillverkning och innovation.

Idag är det vita stenhuset huset fyllt av utställningar som beskriver ett samhälle präglat av tillverkning, textilindustri och handel. På museet finns något för alla. Här samlas berättelser om Nyköpings samhällshistoria med textilfabriker, framgångsrika textildesigners och om mekaniska uppfinningar. Bland annat kan du se ett helt intakt metalltryckeri från 1930. 

Ett nostalgiskt skimmer vilar över den gamla handelsboden som du möter i
museets första delar. Här finns varor, artiklar och inredning från det handelsbodsmuseum som en gång fanns i Pelles Lusthus. Nu står ett virrvarr av varor uppradade, som parfymer, små burkar och förpackningar från mormors mors eller farfar fars tid.

I skolsalen från sekelskiftet 1800-1900, med en skolbänk tillverkad i Vrena, kan du leka gammaldags skoldag. Det doftar gamla böcker och här finns kateder, orgel och skolplanscher med idylliska lantliga miljöer och kossor med stora bruna ögon. De flesta möbler på museet är tillverkade på NK:s verkstäder som en gång låg alldeles intill huset längs med nyköpingsån. Svårt att missa är även samlingen av ursprungsmöbler från Prinsess konditori på Bagaregatan 33. 

Är du intresserad av magi och trollkarlar? Då har du kommit rätt då Sveriges
magiarkiv finns här. Här finns en samling av trollerisaker, kläder och affischer från Nyköpings egen trollkarl Christer Nilsson. Går du med guide kanske hen trollar för dig och du står där förstummad.

Vill du lära dig och din familj om Nyköping då och nu, besök Stadsvakten!

FAKTA/STADSVAKTEN
Öppet: Lör-sön kl. 12.00-16.00

• Berättar-lördagar
• Guidade visningar

Föreningar i huset:
Nyköpings hembygdsförening,
Industrihistoriska föreningen i
Nyköping, Sveriges magiarkiv,
Nyköpings- och Oxelösunds
släktforskarförening.