Cheerleading i stan

Efter två års uppehåll är cheerleading-evenemangen tillbaka i stan! I maj kommer JAMFEST Nordic och RM/SM till Rosvalla.

Nyköping kan stoltsera med att under maj stå som värdstad för två av Sveriges största cheerleading-evenemang - JAMFEST Nordic och RM/SM. Evenemang som lockar deltagare och publik från hela Sverige.

Först ut är JAMFEST Nordic den 7 maj som är en av Sveriges största öppna cheerleadingtävlingar med ca. 140 deltagande lag och 2500 aktiva från hela Sverige och Norden. Det är sjätte året som JAMFEST Nordic avgörs i Sverige och Nyköping och i år hålls tävlingarna i stora ishallen, vilket innebär att fler lag kan delta.

-På Rosvalla finns möjligheter för evenemanget att växa vilket är en viktig anledning för oss som arrangör. Vi är så glada över att vara tillbaka igen efter två års uppehåll, säger Birgitta Eklund, Twisters Cheer Elite, projektledare för evenemanget. JAMFEST ägs av Varsity som är ett amerikanskt koncept och anordnar tävlingar över hela världen.

Den 14-15 maj avgörs RM/SM i cheerleading, även denna tävling för sjätte gången i Nyköping. -Vår sport har dragit igång med rivstart efter pandemin. Nu är vi tillbaka i Nyköping för att avsluta vårens mästerskapsperiod med RMSM, och ett komplett sådant. Det känns enormt roligt och spännande att se hur alla lag har utvecklats och hur tränare har klarat av att optimera lagens prestation efter DM, säger Katarina Eriksson, Generalsekreterare på Svenska Cheerleadingförbundet.  

 -Eftersom vi årligen gör underhållsarbete i ishallarna i maj möjliggör det för oss att ta in den här typen av evenemang i samband med att isen är borta. Ishallen rymmer fler i publik och för kunden blir det ett bättre flöde att kunna använda två stora hallar vägg i vägg. Vi försöker alltid att vara lösningsorienterade, säger Markus Nilsson, driftschef på Nyköpings Arenor.

Stora evenemang med många tillresta ger positiv effekt för besöksnäringen och handeln. -Vi är så gott som fullbokade dessa helger, säger Åsa Björkman, hotellchef på Clarion Collection Hotel Kompaniet. Cheerleadingen är återkommande gäster till oss sedan flera år tillbaka och vi har fått en personlig relation vilket är fantastiskt kul. Dessutom är de riktiga glädjespridare med allt glitter och paljetter. Det blir lite extra att städa, men det gör vi med glädje.

-Vi är väldigt stolta över att få förtroendet att vara värdarena till Sveriges största cheerleading-evenemang. Nyköping har satts på kartan då vi genom åren har haft många cheerleading-evenemang på Rosvalla. Att sporten dessutom har lokal förankring i föreningen Legacy Allstars är så klart extra roligt. Det är en fantastisk energi och arenan kokar när vi har cheerleaders på plats. Jag hoppas att Nyköpingsborna tar tillfället i akt och kommer till Rosvalla och upplever denna fartfyllda sport.

Lokala föreningen Legacy Allstars deltar på båda evenemangen med flera lag. Sedan hösten 2021 utökades föreningen med gymnastik och har idag ca. 200 medlemmar.

Sporten cheerleading uppkom för mer än 100 år sedan i USA och består av momenten gymnastik, hopp, dans, bygg och akrobatik som koreograferas och framförs synkroniserat i högt tempo. Cheerleading är en starkt växande sport i Europa och övriga världen. Svenska Cheerleadingförbundet har idag dryga 12 000 licensierade utövare i 55 föreningar. Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap i Cheerleading. 2019 blev förbundet medlemmar i Riksidrottsförbundet.

Biljetter och mer information: