Cheerleading är här för att stanna

Nyköping kan stoltsera med att stå som värdstad för fyra cheerleading-evenemang som lockar deltagare och publik från hela Sverige.

Cheerleading växer så att det knakar i Sverige. Något som definitivt märks i Nyköping – under 2023 kommer flera stora tävlingar till Rosvalla.
– Det går bra! Vi expanderar ständigt så det är roligt. Det är så mycket glädje runt och inom sporten, säger Katarina Eriksson, generalsekreterare på Svenska Cheerleadingförbundet.

Hon är rutinerad och har varit med nästan från början. Startade som aktiv 1993, blev tränare 1994 och var med och startade förbundet 1995. Sedan dess har förbundet vuxit och har nu 57 föreningar.
– Vi har ungefär 15 000 medlemmar. Utövarna är oftast unga, de börjar i 11 till 14 års ålder och många slutar när de fyllt 20, säger hon.

Att intresset för sporten är stort märks när förbundet arrangerar tävlingar och mästerskap. Till Rosvalla kommer det många för att både titta och heja på. Det minsta antalet personer som brukar komma är 3 000, som mest 7 000.
– Då räknar vi in både publik och deltagare. Det är många familjer som kommer för att stötta på plats men som även söker sig ner på stan i Nyköping.

Varför Cheerleadingförbundet söker sig till Nyköping i allmänhet och Rosvalla i synnerhet med sina arrangemang är rätt enkelt säger Katarina Eriksson:
– Framförallt ett extremt gott samarbete med personalen, det är bra lokaler och arenor. Det är vårt sammantagna intryck
under 13 års samarbete.

Då kan du se cheerleading i Nyköping under 2023:
10-11 februari, TCC,  Rosvalla
24-25 mars, DM, Rosvalla
6-7 maj, Jamfest, Rosvalla
19-21 maj, RM/SM, Rosvalla