Upptäck Nyköping

Upptäck Nyköping på egen hand. Här hittar du guider över stadens offentliga konst och andra smultronställen.

Stora torget

Här finns historiska maktbyggnader från fyra olika tider. Den gula byggnaden är ett rådhus och byggdes 1723. Den gamla Rådhussalen har fina målningar på väggarna och nuförtiden är det många som gifter sig i Rådhussalen. Runt torget ligger även stadshuset som är byggt 1969 i italiensk marmor med koppartak. Huset är ritat av två danska arkitekter och kostade 24 miljoner kronor.

Läs mer
Öppna eller stäng
Nyköpings Teaters vita byggnad i en park.
Nyköpings teater

I Teaterparken ligger Nyköpings Teater, den renoverade 1800-tals pärlan med röda sammetsstolar och atmosfär. Här kan du se teaterföreställningar, konserter, föreläsningar, stand-up och biovisning.

Behmbron & Folkungabron

Behmbron är en gammal vacker träbro över Nyköpingsån. Behmbron är uppkallad efter Mikael Behm som 1623 kom till Nyköping och etablerade sig som kopparslagare. Ryssarna brände bron 1719, 1768 raserades den av vårfloden och 1816 var den förfallen och störtade i ån.

Läs mer
Öppna eller stäng
Östra torget

Östra Torget ligger i kulturhistoriskt intressanta kvarter vid Alla Helgona kyrka, inte långt från Nyköpingsån. På torget finns även Prosten Pihls Gård som har anor från 1700-talet. Här kan du fika i trädgården och inomhus.

Kyrkan började byggas under senare delen av 1200-talet. Under hertig Karls tid gjordes en genomgripande ombyggnad. Vid restaureringen 1909 fick kyrkan den lilla takryttaren, som är en kopia av tornet på Erik Dahlbergs kopparstick över Nyköping. 1665 härjades kyrkan av brand. Vid den senaste restaureringen 1959-60 återställdes bland annat pelarna i ursprungligt skick, nämligen kalkstensblock från Öland.

En klockstapel
Östra bergen

Nyköping har brunnit i flera omgångar och första gången sägs det ha varit pigan på Nyköpingshus som lekte med tändstickor. Andra gången var det ryssen. År 2017 brann det i staden för tredje gången, då östra klockstapeln stod i lågor. Den nya klockstapeln kom på plats år 2019.

Storhuskvarn

Kvarndriften vid Storhuskvarn började på 1400-talet och pågick till 1971 då byggnaden restaureras till ett företagshus med restaurang. Fallet är mer än fyra meter högt som har används som kraftkälla sedan 1400-talet till valsverk, stångsjärnhammare och kvarnar. Här kan du också se laxtrappan och skulpturerna energihjul, Pilten och Näcken.

I dag ligger España Tapas Bar i byggnaden.

Culturum

Visste du att Culturum är utformad som en nyckel?
Culturum är Nyköpings kulturhus innehållande Nyköpings stadsbibliotek och konsertsal. Byggnaden ritades av Lars Gauffin, Nyréns arkitektkontor och invigdes den 11 februari 1989 av dåvarande kulturministern Bengt Göransson.

Skutskepparhusen

De färgglada gamla skutskepparhusen, eller båtmanstorpen som de också kallas, har anor från 1700- och 1800-talets början. Stugorna ligger på små smala tomter och husen har i de flesta fall gaveln ut mot gatan. De som bodde i husen från början kunde ofta kopplas ihop med livet till sjöss och hade ofta yrken som sjömän, båtsmän, skutskeppare och lotsar. Det är därför som husen också kallas för "båtmanstorpen".

En utsiktsplats
Kråkberget

Från toppen av Kråkberget ser du hela Nyköping, Stadsfjärden och ända till grannstaden Oxelösund vid klart väder. Du befinner dig 36 meter över havet på en plats som 1849–1967 var Nyköpings vattenreservoar.

Namnet Kråkberget tror man är medeltida. Närområdet har under lång tid bestått av industrier och längs ån har det bland annat funnits bomullsspinneri och pappersbruk. En gång i tiden anställde Gustav Vasa vävare här i Nyköping och under 1900-talet tillverkades både möbler till Nordiska Kompaniet (NK) och bilar på Saab-Ana.

Prästgatan

Det vita huset uppfördes år 1723-25 av byggmästare Hans Mutzscher på uppdrag av Magistraten. I huset bodde alla Nyköpings skolmästare/rektorer fram till år 1877. Huset är ett av de äldsta trähusen i Nyköping och är i stort sett intakt sedan det byggdes.

Prästgatan är en av Nyköpings mest fotograferade gator.

Västra klockstapeln

Den västra klockstapeln på Borgareberget bakom Stora Torget uppfördes år 1692 och skonades från ryssbranden år 1719. Det innebär att detta är Nyköpings äldsta träbyggnad och en av de få byggnader som klarade sig när ryssarna brände staden.

Gamla bomullsspinneriet

År 1886 bildades AB Fors Ullspinneri. Redan drygt 100 år tidigare hade det funnits fabrik för tillverkning av yllevävnader på platsen invid St Anne kvarn. En av ägarna var Lenning. I hans fabrik arbetade 66 personer år 1830, varav 8 var barn! År 1876 köptes fabriken av Daniel Elgelius och Carl Lindahl och en ny epok inleddes. I slutet av 1800-talet växte efterfrågan på ullprodukter så fabriken utökades till alla byggnader runt vattenfallet. Bilden är tagen mellan åren 1922-1968.