Maria Gripe - en magisk berättare

På Fruängsgatan i ett av de vita sekelskifteshusen bodde författaren Maria Gripe under sitt vuxna liv. Det var här hon fick sin inspiration till många av sina hyllade barn- och ungdomsböcker. Nu hedras hennes författarskap på nytt, både i film och här i Nyköping.

Under evenemanget LitterArt i Nyköping har författaren Maria Gripe lyfts fram många gånger genom åren. Hon var en omtyckt författare under slutet av 1900-talet, och det var i Nyköping som hon skrev flera av sina böcker. Hon bodde här med sin man Harald som var illustratör till hennes berättelser. Han är även skaparen till en unik samling av modellteatrar som idag ställs ut på Sörmlands museum.

Fruängsgatan.jpg

Huset på Fruängsgatan i Nyköping som Maria Gripe bodde i under flera år.

 

Marias berättelser finns kvar att läsa och fascineras över. De handlar ofta om barn i vardagliga miljöer men med magiska eller övernaturliga inslag. Hon har gett ut trettioåtta titlar översatta till tjugonio språk och räknas som en av Sveriges främsta författare inom barn/ungdomslitteratur. I Nyköping hämtade hon sin inspiration och miljöer till många av sina hyllade böcker och här har flera av filmatiseringarna av hennes berättelser spelats in.

Under 2023 ska ”Tordyveln flyger i skymningen” bli tv-serie i SVT. Boken och den tidigare radioteatern hör till Maria Gripes mest igenkända och lästa böcker.

Böcker

Några av Maria Gripes mest oförglömliga böcker är t ex Hugo och Josefin, Glasblåsarns barn, Nattpappan och Pappa Pellerins dotter. Än idag läser barn och ungdomar hennes böcker och de kommer finnas kvar som en ovärderlig kulturskatt lång tid framåt. 

Maria Gripe_böcker 2.JPG

Röst om Maria Gripe:

Lisbeth Sommarström – nyköpingsförfattare, beundrare och tidigare chef på Nyköpings bibliotek/barn och unga:

-För mig kännetecknar Marias berättelser, som jag upplever fantastiska, att de är skrivna för barn och unga med stor respekt. Min favorit som barn var ”Pappa Pellerins dotter” och som vuxen är det nog ”Glastunneln”.

-2023 skulle hon ha fyllt 100 år! I Nyköping har vi nu startat en tradition att varje sommar fira hennes födelsedag med ett stort kalas på hennes minnesplats bakom Nicolaikyrkan. 

Fakta:

Maria Gripe (1923-2007) skrev 38 böcker. Hon fick sitt genombrott med böckerna om Hugo och Josefin på 1960-talet. Därefter följde titlar som exempelvis Tordyveln flyger i skymningen, Agnes Cecilia, Pappa Pellerins dotter och Glasblåsarens barn.

Foto: Owe Sjöblom