Maria Gripe - en magisk berättare

På Fruängsgatan i ett av de vita sekelskifteshusen bodde författaren Maria Gripe under sitt vuxna liv. Det var här hon fick sin inspiration till många av sina hyllade barn- och ungdomsböcker. Nu hedras hennes författarskap på nytt, både i film och här i Nyköping.

Under LitterArt lyfts författaren Maria Gripe fram extra mycket. Hon var en omtyckt författare under slutet av 1900-talet, och det var i Nyköping som hon skrev flera av sina böcker. Hon bodde här med sin man Harald som var illustratör till hennes berättelser. Han är även skaparen till en unik samling av modellteatrar som idag ställs ut på Sörmlands museum.

Marias berättelser finns kvar att läsa och fascineras över. De handlar ofta om barn i vardagliga miljöer men med magiska eller övernaturliga inslag.

Flera av Marias böcker har filmatiserats och nu ska även ”Tordyveln flyger i skymningen” bli tv-serie i SVT. Boken och den tidigare radioteatern hör till Maria Gripes mest igenkända och lästa böcker.

Röst om Maria Gripe:

Lisbeth Sommarström – nyköpingsförfattare, beundrare och tidigare chef på Nyköpings bibliotek/barn och unga:

-För mig kännetecknar Marias berättelser, som jag upplever fantastiska, att de är skrivna för barn och unga med stor respekt. Min favorit som barn var ”Pappa Pellerins dotter” och som vuxen är det nog ”Glastunneln”.

-Nästa år skulle hon ha fyllt 100 år! Då planeras ett stort födelsedagskalas i Nyköpings centrum. Jag hoppas även på en minnesplats för henne.

Fakta:

Maria Gripe (1923-2007) skrev 38 böcker. Hon fick sitt genombrott med böckerna om Hugo och Josefin på 1960-talet. Därefter följde titlar som exempelvis Tordyveln flyger i skymningen, Agnes Cecilia, Pappa Pellerins dotter och Glasblåsarens barn.

Foto: Owe Sjöblom