Natur och äventyr

Gör en utflykt och upptäck allt som Nyköping har att erbjuda. Varför inte passa på att utforska en ny plats på ett nytt sätt, kanske i en kajak i skärgården eller längs med Sörmlandsleden?

Nyköping ligger vid havet med en 18 mil lång krokig kuststräcka. Bland skärgårdens tusentals öar är det en lätt sak att hitta sitt eget lilla paradis. Har du egen båt finns det fina naturhamnar att välja mellan och paddlar du kajak kan du upptäcka platser där du känner dig som den första människan efter istiden. Stendörrens naturreservat är en favorit hos många, en plats att utforska och längta tillbaka till.

I Nyköping finns det över 50 naturreservat där du kan njuta och tanka energi i. Nävekvarn Klints naturreservat erbjuder vidsträckt utsikt över Bråviken från 40 meter över havet, medan Fjällmossens naturreservat bjuder på storslagen natur och tystnad. Sörmlandsleden, en vandringsled som sträcker sig över 1000 kilometer, tar dig nära havet, in i svampskogen och uppför branta klätterklippor. I Nyköpingstrakten finns leder som passar för dagsturer såväl som fina rundslingor på cirka en mil. Oavsett om du föredrar fast mark eller det vidsträckta havet finns det något för alla - både landkrabbor och sjöbusar.