Öster Malma Slott

Bild till verksamhet: Öster Malma Slott0
Bild till verksamhet: Öster Malma Slott1
Bild till verksamhet: Öster Malma Slott2
Öster-Malma, Nyköping 0155-24 62 28

Kom och upplev vårt fantastiska slott i kombination med en tre-rätters viltmiddag.

Slottet Öster Malma med sina två flygelbyggnader vid stranden av Malmasjön i Södermanland uppfördes på 1660-talet av generaltullförvaltaren Wilhelm Drakenhjelm. Ett charmigt barockslott som efter 350 år fortfarande idag behållit sitt yttre. 

Öster Malmas historia börjar redan på 1500-talet, som säteri. Men det var först när Anna Maria Silfverstierna, gift med Wilhelm Drakenhielm, fått ärva Öster Malma som det slott vi kan se idag uppfördes.

Nästa storhetstid fick slottet på 1700-talet under Ulrika Eleonora Ridderstolpes ägande. Nu byggdes de kvartsrundade stallflyglarna och den stora salen på övre våningen fick sina målade tapeter med jaktmotiv.

1800-talet utmärker sig med sköna parker, blommande terrasser mot sjön och fruktträdgårdar. Och så efter flera ägarbyten fick Svenska Jägareförbundet 1947, sedan förbundets ordförande H.K.H Prins Gustaf Adolf agerat, arrendera anläggningen för utbildning inom jakt och viltvård. Fem decennier senare, 1993 förvärvade Svenska Jägareförbundet Öster Malma. Och slottsspöket då? Jovisst, då och då (oftast nattetid) sveper ett beslöjat väsen fram genom salarna.

Jakthistoria, modern naturkonst och representativa salar karaktäriserar idag slottet. Här möts ni förstås också av långa rader med troféer från vilt som skjutits av slottets ägare. Enbart de vackra takmålningarna och den unika målade tapeten med jaktmotiv gör slottet värt ett besök. 

Här dukar vi även upp för bröllop och födelsedagar, och naturligtvis arrangerar vi slottsmiddagar i anrik miljö. Och vi lovar, puben i de svala källarvalven har hört många osannolika jakthistorier. 

Här hittar du allt du kan se och göra på Öster Malma

Öppettider

Ring receptionen på tfn: 0155-24 62 28 för bokning av guidade turer.

Tillgänglighet

Slottet har inte någon fast tillgänglighetsanpassning. Med rullstol kan man nå stora ingången, entréplanet och våningsplanet under. För att nå entréplanet med rullstol kan tillfälliga ramper monteras. Hög tröskel vid ytterdörren.

Som rullstolsburen behöver man assistans. För att komma till puben i nedre plan måste man med rullstol åka runt slottet och komma in via den nedre ytterdörren. Gångarna runt slottet har gårdsgrus och är svåra att rulla på, assistans behövs.

På nedre plan finns det en pub, öppen vid annonserade pubkvällar. I slottet finns inte handikappsanpassade toaletter. Slottsgården är belagd med singel vilket gör att eventuell assistans behövs för att ta sig fram.