nyköpingsguiden.se
Kungstornet
Kungstornet

Kungstornet

Nyköpingshus ligger mellan hamnen och torget, vid Nyköpingsån. I Kungstornet har Sörmlands Museum utställningar och butik. Öppet dagligen under sommaren och på söndagar övriga tiden på året.

Utställningar i Kungstornet  • Fångar och korrektionshjon, Nyköpingshus på 1800-talet - om vanartiga barn, lösdrivande män, oregerliga kvinnor, tjuveri, fylleri och slagsmål. Om disciplinering och straff, om makt och vanmakt.

  • Schack och makt - om människorna, livet och döden på medeltiden. En tid då Sverige var ett litet katolskt land i utkanten av påvens Europa.

  • Fursten – om hertig Karl, hans makt, hans slott och hans folk.


Öppettider & Fri entré  • kl 10-16 Söndagar 12 januari till 31 maj.Visningar


Med anledning av situationen kring det nya coronviruset har Sörmlands museum ställt in all program- och visningsverksamhet till och med maj. Läs mer på vår webbplats.Guldmakarens hemlighet


Söndagar kl 10.30. Familjevisning: För 500 år sedan arbetade en alkemist på Nyköpingshus och försökte tillverka guld. Hur gick det för alkemisten, blev det något guld?

Ca 30 min.
Rek. fr. 5 år.
Gratis biljetter hämtas i Kungstornets reception.


Schack och makt. Fursten. Fångar och korrektionshjon - Kungstornets utställningar.


Söndagar kl 12.30 Visning: Det handlar om straff, makt och vanmakt. Om ett pampigt slott, ett dramatiskt gästabud, en katastrofal brand och ett fängelse.

Ca 45 min.
Gratis biljetter hämtas i Kungstornets reception.


För barn
Slottsråttorna har rymt! Hjälp oss att leta!


Sörmlands Museums butik


Sörmlands Museums butik finns i Kungstornet på Nyköpingshus och på webben. Här finns unika, vackra och praktiska produkter, till dig själv eller som gåva. Denna spännande kollektion innehåller bland annat skärbrädor, anteckningsböcker, kort, textilier och termosar. Kollektionen är inspirerad av föremål och fotografier från Sörmlands Museums samlingar och det sörmländska kulturarvet. Varje produkt bär spår av historien och för vidare berättelser om människor som har levt och verkat i Sörmland.


Länk till Sörmlands museums webb-butik


Kort historik om Nyköpingshus


Grunden är en försvarsborg från 1200-talet, uppförd på en holme vid Nyköpingsåns mynning. Gustav Vasa byggde ut och förstärkte fästningen och hans son hertig Karl förvandlade den till ett renässansslott. År 1665 brann stora delar av slottet ner och delar av slottet togs till bygget av Stockholms slott. Kvar efter branden finns idag Kungstornet, Drottningtornet, en del murar och porthuset.

Öppettider

Söndagar 12 januari till 31 maj klockan 10-16.

Tillgänglighet

• Grusgång fram till entrén. Det är en trappa upp till dörren, ingen dörröppnare finns.
• Kungstornet har fyra våningsplan, med trappor mellan. Det finns ingen hiss. Det är dämpad belysning i lokalen.
• Bemannad reception med museibutik finns på våning två, kort- och kontantbetalning. Där finns även låsbara skåp.
• Det finns små toaletter och skötbord. Stor toalett finns vid Tovastugan, ca 200 meter från Kungstornet.
• Högtalare, mikrofonsystem och hörslinga finns.
• Vilorum eller pausrum finns inte, men det finns sittplatser.
• Utställningarna är textade på svenska och delvis på engelska.