nyköpingsguiden.se
Kungstornet
Kungstornet

Kungstornet

Kungstornet på Nyköpingshus ligger vid Nyköpingsån på Vallgatan i en vacker miljö mellan centrum och hamnen. Besök våra utställningar eller var med på en guidade visning.

Öppettider  • Alla dagar under 1 Juni - 31 augusti

  • Klockan 11:00-17:00

  • Fri entré och gratis guidade visningar


Guidade utomhusvisningar  • Biljetter hämtas i Kungstornets reception samma dag

  • Alla visningar är gratis

  • Begränsat antal platser p.g.a corona och att hålla avstånd


Utomhusvisning för familjen - Tre bröder och ett gästabud - alla dagar kl. 13:15


Följ med till år 1317 när Birger låste in sina bröder på Nyköpingshus. Hjälp till i berättelsen eller bara lyssna och upplev Nyköpings gästabud komma till liv! Visningen tar cirka 30 min.


Utomhusvisning - Belägringar, bränder och byggnationer - alla dagar kl. 14:00


Nyköpingshus har en lång historia som viktigt försvarsverk. Genom århundradena har borgens invånare tvingats utstå både kanoneld och stormningar. Följ med på en visning om Nyköpingshus strategiska värde och om några av de konflikter som utspelat sig här. Visningen tar cirka 45 minuter.


Utomhusvisning för familjen - Pigan och den stora branden - lördagar i juni och augusti kl. 15:00


En sommardag år 1665 står både Nyköping och Nyköpingshus i lågor. Pigan Gertrud får skulden, men var hon verkligen skyldig? I den här dramavisningen får hela familjen träffa Gertrud och höra hennes berättelse. Visningen tar cirka 30 minuter.


Utomhusvisning - Varför Sverige? Söndagar 12-juli-30 augusti kl. 15:00


I slutet av 1500-talet lämnade Jacob Heyde sitt hem i Tyskland för att arbeta i hertig Karls hertigdöme. Vad tänkte och tyckte Jacob om sitt nya hemland? Följ med på en dramavisning om migration under vasatiden. Visningen tar cirka 45 minuter.


Utställningar


Fångar och korrektionshjon


På våning 2 finns utställningen "Fångar och korrektionshjon - Nyköpingshus på 1800-talet". På Nyköpingshus fanns fängelse och korrektionshus där vanartiga barn, lösdrivande män och oregerliga kvinnor placerades. Om disciplinering, straff, makt och vanmakt.


Schack och makt


På våning 3 i Kungstornet visas utställningen Schack och makt: om människorna, livet och döden på 1300-talet, och om Nyköpings gästabud.


Fursten


Våning 4 rymmer utställningen Fursten: om hertig Karl, hans slott, hans folk och hans makt. Om ett samhälle för drygt 400 år sedan.


Tillfälligt stängd på grund av underhållsarbete.


Bli historiedetektiv, en utomhusaktivitet ni kan göra själva


Med vår spännande upptäckarkarta letar du efter historiska spår runt Nyköpingshus och museiparken vid Sörmlands museum. Här kan du upptäcka historien kring Nyköpingshus och museet tillsammans med hela familjen. En rolig utomhusaktivitet för blivande detektiver. Passa på att njuta en medhavd fika på vallarna eller besök museets restaurang och café.


Du kan hämta färdiga upptäckarkartor i vår reception på museet eller i Kungstornet. Eller skriva ut din egen här bli historiedetektiv.pdf


För barn
Slottsråttorna har rymt! Hjälp oss att leta!


Sörmlands Museums butik


Sörmlands Museums butik finns även i Kungstornet på Nyköpingshus och på webben. Här finns unika, vackra och praktiska produkter, till dig själv eller som gåva. Denna spännande kollektion innehåller bland annat skärbrädor, anteckningsböcker, kort, textilier och termosar. Kollektionen är inspirerad av föremål och fotografier från Sörmlands Museums samlingar och det sörmländska kulturarvet. Varje produkt bär spår av historien och för vidare berättelser om människor som har levt och verkat i Sörmland.


Länk till Sörmlands museums webb-butik


Kort historik om Nyköpingshus


Grunden är en försvarsborg från 1200-talet, uppförd på en holme vid Nyköpingsåns mynning. Gustav Vasa byggde ut och förstärkte fästningen och hans son hertig Karl förvandlade den till ett renässansslott. År 1665 brann stora delar av slottet ner och delar av slottet togs till bygget av Stockholms slott. Kvar efter branden finns idag Kungstornet, Drottningtornet, en del murar och porthuset.

Öppettider

Alla dagar 1 juni till 31 augusti klockan 11-17.

Tillgänglighet

• Grusgång fram till entrén. Det är en trappa upp till dörren, ingen dörröppnare finns.
• Kungstornet har fyra våningsplan, med trappor mellan. Det finns ingen hiss. Det är dämpad belysning i lokalen.
• Bemannad reception med museibutik finns på våning två, kort- och kontantbetalning. Där finns även låsbara skåp.
• Det finns små toaletter och skötbord. Stor toalett finns vid Tovastugan, ca 200 meter från Kungstornet.
• Högtalare, mikrofonsystem och hörslinga finns.
• Vilorum eller pausrum finns inte, men det finns sittplatser.
• Utställningarna är textade på svenska och delvis på engelska.