Leende tjej med brunt hår och glasögon

Leonoras 3 bästa tips på härliga cykelturer i Nyköping

Söker du en rofylld cykelutflykt med familjen eller kompisen? Eller vill du ha en utmaning på en längre tur? Oavsett vilket erbjuder Nyköping många fina cykelupplevelser.

Att cykla är något som Leonora gör mer än gärna. Hon är landsvägscyklist och kör gärna ganska hårda pass och rundor. Från cykelsadeln har hon sett mycket av Nyköpings omgivningar. Hon delar gärna med sig av sina bästa cykelrundor även till dig som är vardagscyklist eller bara vill ha en soft cykelutflykt med familjen.

Leonoras första tips för dig som vill upptäcka Nyköpings omgivningar är att cykla ut till Strandstuviken eller Örstigsnäs som ligger strax intill. Efter en behaglig cykeltur kan du bada (ja, året runt om du om du pallar), ha picknick, vandra på stigarna och njuta i naturreservatet. 

En annan runda hon ofta cyklar är ut mot Stigtomta och tillbaka till Nyköping. Då passerar hon vacker landsbygd och kan även svänga av mot Tista slott och promenera i slottsparken som är tillåtet. Slottet är inte öppet för allmänheten men är klart sevärt och en vacker plats.

-Jag tycker själv att Stigtomtarundan är en lagom runda för motion, inte allt för ansträngande väg och hyfsat platt. Denna tur bjuder på skog, åkrar, trädalléer och bondgårdar. Du cyklar även förbi får och kossor på sommaren och ofta ser du en och annan hjort längs vägen.

Leonora berättar att hon har haft med sig vänner på Stigtomtarundan som inte är lika erfarna av längre cykelsträckor. Turen har varit uppskattad och inte kännts så jobbig. 

Ett tredje tips på en cykelrunda är genom Kiladalen. I folkmun kallas området "Sörmlands Provence" för de vackra vyerna och böljande landskapet.

- Jag älskar att åka vägen ut mot Nävekvarn, det är så vacker natur och jag kan se glimtar av vatten. 

Vägen mot Nävekvarn är lagom ansträngande. Vägen varierar i bredd men merparten ger bra sikt så att trafiken kan se dig som cyklist i god tid. Leonora berättar att hon känner sig sedd av bilarna och trygg på vägen, men hon vill uppmärksamma den som cyklar där att det är längs med en trafikerad väg.

-Slingan genom Kildalen brukar jag cykla även på hösten. Landskapet är så vackert. På samma gång är det lite vemodigt att se löven ändras till höstens starka färger och vinden bli kyligare. Tar jag på mig lite mer kläder funkar rundan att köra nästan året runt.

Leonoras personliga TOPP 3 rundor:

Tre barn leker i vattenbrynet.
Nära havet:  Nyköping-Strandstuviken ca 16 km tur och retur

På campingen finns glass och annat gott att köpa och om lusten faller på kan man spela minigolf. Det tar ca 30–40 minuter att cykla från centrum till Örstigsnäs. Du cyklar över Arnöleden och följer sedan cykelvägen längs med vattnet och vidare ut mot Örstig.

Röda hus på landsbygden
Kiladalen:  Här njuter jag av vyerna om och om igen. Ca 2,5-4 mil

Åk ut längs vägen mot Nävekvarn och ta sedan av mot Enstaberga, och därifrån hem via Kiladalen och vägen genom Bergshammar. Stanna gärna i Tuna och se närmare på den fina lilla kyrkan där.

Du kan ta av första avfarten mot Enstaberga, vid Bränn-Ekeby och då blir rundan lite över 2,5 mil. Eller så kan du svänga av mot Enstaberga längre fram på vägen, strax innan Nävekvarn.  Då blir rundan längre, ca 4 mil lång.