Illustration av Hertig Karl

Vi gillar kunskap

Vi är övertygade om att med kunskap om vårt förflutna kan vi skapa berättelser som engagerar. Att berätta något oväntat för en besökare kan göra att hen minns Nyköping och får lust att uppleva mer. Sen är ju kunskap kul även för egen del.

Vi vill ge dig lite tips på din kunskapsresa! Se länkarna nedan för ett digitalt äventyr. Du kan även besöka de föreslagna besöksmålen.

Nyköpings historia i en tidslinje

Att stoltsera med att Nyköping är en av Sveriges äldsta städer är lite kul. Att sen ha koll på när saker hände kan ju vara ännu mer tillfredställande.
Kolla in tidslinjen här på nykopingsguiden.se 


Hertig Karl (Karl IX) och Nyköpingshus 

På 1500-talet bodde hertig Karl på Nyköpingshus. Han var yngste son till den mäktige kungen Gustav Vasa. Karl var hertig över Södermanland, Närke och Värmland. Han styrde över sitt område med stor självständighet. I sitt hertigdöme hade han flera slott. Hertigen och hans hov reste mellan slotten och stannade en tid på varje. 

Läs mer om den företagsamme fursten på Nyköpingshus på Sörmlands museums webbplats


Stadsvakten - Nyköpings kulturarvsmuseum

Stadsvakten, Nyköpings Kulturarvsmuseum visar och berättar om Nyköpings samhälls-och industrihistoria. Här kan du lära dig mer om bland annat textilindustrins framgångar i Nyköping. Många spår finns kvar än idag i vår stadsbild från textilfabrikerna.

Läs mer om Nyköpings industrihistoria på museet Stadsvaktens webbplats


Gruvdrift i Tunaberg och Koppartorp

Tunabergs hembygdsförening driver ett litet gruvmuseum där Nyköpings och Sörmlands gruvhistoria berättas. Även på webbplatsen berättas om gruvverksamheten som startade där för över 700 år sedan. Idag kan du fortfarande se spår från denna tid när du är ute i naturen i området.

Läs mer om gruvor och järnhantering på Tunabergs gruvmuseums webbplats

 

Gå tillbaka till startsidan