"Ta med barnen ut i naturen! Skogspromenaden blir ett äventyr tillsammans"

För Nyköpingsbon Maria har Nyköping många fina naturupplevelser att erbjuda. Både för dig som är ute efter en en-dagsaktivitet och för dig som söker ett lite längre äventyr. När Maria låter barnen följa med blir upplevelsen extra spännande.

 

vandra_1280x720.jpg

-Skogsstigen blir en hinderbana eller inte-nudda-marken-lek!

Flera vandringsleder utanför Nyköping passar för barnfamiljen. Närheten till Sörmlandsleden är fantastisk då det finns så många olika varianter enligt Maria. Det som är extra roligt är barnens spontanitet, de överraskar och då kan skogsstigen ofta bli en hinderbana eller inte-nudda-marken-lek, berättar hon.

När familjen vill ta en halvdagstur ut i naturen går turen ofta till Nävekvarn och ön Skäret. Där trivs alla och det blir en lek i naturen.

-Under en eftermiddag hinner vi gå leden runt Skäret, gå ut på klipporna, äta medhavd matsäck eller grilla korv, plaska i vattnet och tävla i kottkastning och ”kasta macka”.

Det bästa med Skäret enligt Maria är att vara nära skärgården och havet. Det kan vara nervöst med små barn ute på branta klippor men barn lär sig snabbt och det är viktigt att de får upptäcka naturen precis som den är. På Skäret finns gott om springyta bland stock och sten och massvis med fina platser att pausa på. Under en eftermiddag hinner vi gå leden (ca 1 km) runt Skäret, gå ut på klipporna, leka Kurra gömma, äta medhavd matsäck, plaska i vattnet och tävla i kottkastning och ”kasta macka”, berättar hon.

-Mina barn gillar den gigantiska Boken på den västra sidan av ön. Där  läser de gärna de små meddelanden och kärleksförklaringar som finns inristade på trädet. Vi har upptäckt att det krävs fyra personer att omfamna trädet!