Våroffer

Dansare i föreställningen Våroffer

Lördag 21/09 2024 , kl. 14:30 - 15:05

Pris: 150kr, Barn och ungdom upp till 19 år 75kr

Rolig och rebellisk dansföreställning, fylld av fart och fläkt!

Kl.14.00 Introduktionsfilm
Kl.14.30 Dansföreställning

Lokal: Sörmlands Museum hörsalen

I höst turnerar Riksteatern med Norrdans hyllade version av Våroffer, en dansföreställning som vänder sig till alla från sju år och uppåt. Kompositören Stravinskijs storslagna toner möter en liten men explosiv ensemble, mängder av vardagsföremål, en slags rebellisk lekfullhet – och en total avsaknad av offer!

Det är dynamiskt och storslaget i det lilla. En färgexplosion. En övergiven presenning. Ett fyrverkeri av öronproppar, dammvippor, diskborstar och en mängd andra vardagsföremål. De delar plats med tre dansare som försöker exekvera en mycket exakt version av balettverket Våroffer.

Vid uruppförandet i Paris 1913 fick den berömda baletten ett så utbuat och tumultartat mottagande att polis tillkallades. Våroffer glömdes bort under flera år men har senare satts upp i olika versioner otaliga gånger. I Norrdans moderna version av denna klassiska mastodont har Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg skapat ett makrokosmos på liten yta, där skalor, volym och vibrationer står i centrum. Och här finns inget offer.

De tre dansarna går “all in” i Stravinskijs storslagna toner, lyfter musikens möte med kropp och objekt i en virtuos, rolig och mycket omedelbar dansföreställning som väcker nyfikenhet och leklust.

Våroffer passar lika bra för sjuåringar som för pensionärer och allt däremellan, och de kan gärna uppleva föreställningen ihop.

Våroffer valdes ut till Scenkonstbiennalen 2023. Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstevenemang för alla genrer inom scenkonst. En urvalskommitté tar del av scenkonst från hela landet och handplockar ett fåtal produktioner som får ta plats under arrangemanget.

Under Riksteaterns turné kommer en nytillverkad introduktionsfilm att visas innan föreställningen. Filmen ger en fördjupning till Våroffer, både musiken och dansverket, från premiären 1913 till dagens hyllade verk av koreografen Martin Forsberg.

 

 

Våroffer

Koreografi, scenografi, ljus- och kostymdesign: Martin Forsberg

Kompositör: Igor Stravinskij

Musikrättigheter: Boosey & Hawkes Music Publishers Limited

Medverkande: Tre dansare

 

Medverkande i introduktionsfilmen:

Koreograf och danschef Norrdans: Martin Forsberg

Musikkritiker: Camilla Lundberg

Frilansande dramaturg: Tor Billgren

Riksteatern i samarbete med Norrdans

 

Under Riksteaterns turné kommer en nytillverkad introduktionsfilm att visas innan föreställningen. Filmen ger en fördjupning till Våroffer, både musiken och dansverket, från premiären 1913 till dagens hyllade verk av koreografen Martin Forsberg.

 

 

Kontakt

Arrangör: Nyköpings Arenor i samarbete med Sörmlands Museum

Plats: Sörmlands Museum, Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping

Adress: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping

Kommande datum

  • Lördag 21/09 2024
    14:30 - 15:05